У 2017 році 50-ліття підготовки майбутніх редакторів та видавців відзначала кафедра медіакомунікацій Української академії друкарства — найстарша в Україні кафедра, що за півстоліття випустила понад 3 тисячі спеціалістів для роботи у книжкових видавництвах, системі науково-технічної інформації, рекламних службах та засобах масової інформації, а також створила солідну наукову школу.

Однак, попри всі підстави для святкувань, цей ювілей затьмарений постановою Кабінету Мі­ністрів України від 29 квітня 2015 р. № 26 "Про за­твердження переліку галузей знань і спеціальностей, за якими здійснюється підготовка здобувачів вищої освіти", одним із результатів якої стало зникнення спеціальності "Видавнича справа та редагування" з освітнього ландшафту країни — її, як і багато років тому, знову "запаковано" в оболонку спеціальності "Журналістика".

Сподіваємося, що престиж професії видавця, а також неабияка активність видавничої галузі останніми роками (про що свідчить постійне зростання її кількісних та якісних показників) спонукатимуть переглянути статус "Видавничої справи та редагування" і повернути її у перелік освітніх спеціальностей України.

Тим часом пропонуємо вашій увазі статтю "Золотий ювілей зниклої спеціальності" Надії Зелінської, доктора філологічних наук, професора, завідувача кафедри медіакомунікацій Української академії друкарства, опубліковану у "Віснику Книжкової палати".